Unplugged Wedding

Daar sta je dan voor het altaar, starend in de ogen van je geliefde, glunderend op je mooiste dag. Snel werp je een blik achterom naar je gasten en, in plaats van lachende gezichten zie je jouw favoriete vrienden en familie staren naar hun lcd scherm. Hoe kan je contact maken met je gasten als je ze niet eens kan zien achter hun scherm? Ze zijn er wel op je speciale moment, maar zijn ze daadwerkelijk aanwezig?

Als fotograaf spendeer ik ook heel wat tijd met het maken van foto’s met mijn iPhone maar ik ben er van overtuigd dat er momenten zijn die je écht moet beleven. Ruik de lucht, kijk rond, voel de wereld rondom je! Een huwelijksceremonie is exact zo’n moment waarbij het waardevol is om echt aanwezig te zijn. Steeds meer koppels overwegen een ‘unplugged wedding’ en verzoeken hun gasten om camera’s en telefoons uit te schakelen, op zijn minst tijdens de ceremonie en liefst tot het avondfeest.

IMG-20140107-WA0017

Voor sommige paren met een micro-budget die geen professionele fotograaf inhuren voor hun trouwfeest, is het perfect denkbaar dat ze hun gasten vragen om zo veel mogelijk foto’s te maken en te delen via Instagram en sociale media. Je kondigt je verloving aan via Facebook, nodigt gasten uit via email en deelt je dag via een speciaal voor de gelegenheid ontworpen website. Ik wil dus niet opteren dat minder digitale techniek de enige manier is tijdens een huwelijk. Maar als jij en je partner op zoek zijn naar minder piepjes en meer oogcontact op jullie trouwdag, kan een ‘unplugged’ huwelijk wel eens de juiste keuze zijn.

Jullie kiezen voor een professionele fotograaf

Als jullie er voor kiezen om te werken met een professionele fotograaf, verwachten jullie natuurlijk prachtige, professionele foto’s. Ik wil geen alleenrecht en kan best wel creatief omgaan met de aanwezigheid van smartphones en camera’s. Met een andere compositie of uitsnede weet ik er altijd weer wat van te maken. Toch zijn er momenten waarop het erg vervelend kan worden en ik zet er een paar op een rij zodat jullie een bewuste keuze kunnen maken over of jullie voor een ‘unplugged wedding’ willen gaan.

  • Op het ogenblik dat jullie elkaar dé kus geven, staat mijn belichting zo ingesteld dat het naast dé kus ook nog eens dé perfecte foto wordt. Helaas besluit nonkel Bob ook een foto te maken. Met flits want dat bepaalt zijn compact camera voor hem. Gevolg: mijn foto is overbelicht door het flitslicht. Ik kan nog wel snel het moment meteen na de kus vastleggen maar vind het toch zonde…
  • In de kerk maak ik graag enkele foto’s van het gangpad met links en rechts de stoelen. Het bruidspaar staat of zit met de rug naar me toe voor het altaar. Dit wordt steeds lastiger omdat er dikwijls vrienden of familie in het gangpad staan om ook foto’s te maken.
  • Net tijdens het moment waar vader zijn dochter feliciteert veert er iemand recht. Meestal niet erg want ik schiet nog een keer. Maar wanneer de moeder van de bruid een traantje wegpinkt tijdens een omhelzing na de ceremonie, heb ik toch maar één kans om het moment vast te leggen…

Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar in de praktijk zijn het er dikwijls veel meer. Kijk eens naar onderstaand filmpje voor nog een aantal treffende voorbeelden.

Don’t be that guy from Love Genre Films on Vimeo.

 

Tot slot

  • Vraag je gasten om tijdens de ceremonie mobieltjes en camera’s achterwege te laten. Tijdens het avondfeest kan er flink op los geschoten worden.
  • Laat jullie wens voor een ‘unplugged wedding’ ruim op tijd weten. Je kan dit bijvoorbeeld melden op jullie uitnodigingen.
  • Ook kunnen jullie of de ceremoniemeester je gasten er nog even aan herinneren alvorens jullie ceremonie van start gaat.
  • Misschien heb je er nog niet bij stil gestaan, maar als er meteen een foto van de bruid in haar prachtige jurk op Facebook of Twitter staat, is de verrassing er meteen af voor de avondgasten.

Je mailadres wordt nooit gedeeld met derden. Verplchte velden zijn gemarkeerd *

*

*