Haal het meeste uit jullie reportage!

Ik vind het geweldig als ik de foto’s van een huwelijksreportage aan het bruidspaar mag overhandigen. Hun blije gezichten als ze terugblikken op een mooie dag is waarvoor ik ga. Telkens ze hun album bekijken, komen de emoties van hun trouwdag weer boven.

Deze tips zullen jullie als toekomstig bruidspaar zeker en vast helpen om het meeste te halen uit jullie foto’s. Een huwelijksreportage moet immers van de eerste keer goed zijn en de beelden zullen de enige overgebleven tastbare herinnering zijn. Ik hoop dat jullie nog lang van jullie allermooiste dag kunnen blijven genieten!

Plan voldoende tijd

Zorg voor een ruime planning en meerdere rustmomenten. Niets is zo vervelend dan jullie te moeten haasten om op tijd te komen voor de ceremonie of te merken dat er maar een half uurtje over is om de reportage van jullie tweetjes te maken.

Zo min mogelijk locaties

Zorg er voor dat je niet de hele dag van de ene locatie naar de andere moet rennen. Veel locaties zijn erop voorzien dat je er je receptie kan houden, dineren en feesten. Het is fijner om met z’n allen te feesten dan meerdere keren met de auto op weg te moeten.

Schrijf niet alles voor

Kies je voor een journalistieke stijl van fotograferen, laat de creativiteit van de fotograaf dan zijn vrije loop. Hierdoor ontstaan er foto’s waar jullie zelf nooit aan hadden gedacht. Een aantal ‘must-haves’ mogen jullie natuurlijk op voorhand doorgeven.

2014-05-12_0002
De voorbereidingen

Kiezen jullie voor een reportage waar het voorbereiden van de bruid ook aan te pas komen, zorg er dan voor dat de kamers waar dat gebeurt een beetje opgeruimd zijn en dat er, indien mogelijk, voldoende natuurlijk licht is. Dit is veel mooier dan een rommelig zolderkamertje!

Visagie

Zorg voor een professionele visagiste die precies weet welke make-up bij jou past. Ook de bruidegom kan even passeren om wat glimmende huid weg te poederen want ook hij gaat heel mooi gefotografeerd worden!

Bescherm je jurk

Nadat je bent opgemaakt, trek je je jurk aan. Bescherm je gezicht met een satijnen doek want die neemt geen make-up op en zo komen er geen vlekken op je jurk.

2014-05-12_0003
Hou de ringen in de buurt

Tijdens de voorbereidingen is er dikwijls tijd om de ringen te fotograferen, maar dan moeten ze wel in huis zijn!

Kies een fotolocatie met betekenins

Het moet niet steeds een ‘standaard’ locatie zijn, kies een plek waar jullie elkaar hebben ontmoet, of een plek die met werk of hobby’s te maken heeft. Zo krijg je unieke foto’s met een verhaal in.

Help wanted!

Laat een vriend(in) assisteren tijdens de fotoshoot. Dat is een leuke ervaring én hij of zij kan de fotograaf helpen en op jullie spulletjes passen.

2014-05-12_0001
Richt je op elkaar

Als jullie vooral met elkaar bezig zijn, plezier maken en praten, zal dat een reeks ontspannen foto’s opleveren. Trek je niets aan van de fotograaf en geniet van elkaar.

Kinderen kosten tijd

Sommige kinderen zijn meteen op hun gemak, bij anderen duurt het wat langer. Ook hier geldt de regel dat jullie best met elkaar bezig zijn, dan komt dat familieportret in orde. Zorg voor het tweede deel van de shoot voor een oppas zodat jullie alle aandacht aan elkaar kunnen geven.

Speel in op het weer

Stralend weer tijdens jullie huwelijk is natuurlijk fijn, maar ook mindere weersomstandigheden kunnen een mooie reportage opleveren. Zorg niet alleen voor een binnenlocatie voor als het stortregent, maar ook vrolijke paraplu’s kunnen een vrolijke rol spelen in het verloop van de dag.

Het gouden uur

De mooiste foto’s worden gemaakt met mooi licht, en dat is vroeg in de ochtend of even voor zonsondergang. Het is ideaal om dan de shoot op een buitenlocatie te plannen. Dit kan ook midden op de dag, maar dan zal er vaak een plekje in de schaduw opgezocht worden om harde schaduwen in het gelaat te voorkomen.

Maak je bruiloft persoonlijk

Gebruik persoonlijke spulletjes als decoratie, wees origineel en denk out-of-the-box. Dit levert de meest leuke foto’s op!

Let’s kiss!

Na het jawoord is het zo ver, de kus! Geef elkaar een uitgebreide kus zodat de fotograaf ruim de tijd heeft deze op minstens 10 verschillende manieren vast te leggen!

De ringen

Het aandoen van de ringen is een moeilijk moment om te fotograferen. Hou de ring aan de zijkanten tussen duim en wijsvinger en schuif hem rustig over de vinger zodat de fotograaf genoeg tijd heeft om een aantal keer te klikken.

2014-05-12_0004
Groepsfoto’s

Het is niet leuk voor jullie en de gasten om een ellenlange lijst van groepportretten af te werken. Zorg van te voren voor een lijstje, maar houdt dat kort en de groepen groot.

Ceremoniemeester

Plannen is een vak apart. Overweeg daarom een professionele weddingplanner om jullie dag in goede banen te leiden. Hij of zij heeft dikwijls ook hele goeie ideeën om jullie dag nog leuker te maken.

Album

Als het budget er is, is het echt aan te raden om een album te laten maken. De fotograaf is geoefend in het samenstellen van mooie albums. Het is zonde om met de mooie foto’s zelf een goedkoop albumpje samen te stellen of het zelfs uit te stellen zodat het er uiteindelijk niet eens meer van komt.

Nonkel fotograaf

Het is misschien financieel aantrekkelijk om nonkel Karel in te schakelen omdat die zulke mooie vakantiefoto’s maakt, maar de kans is groot dat hij bij moeilijke lichtomstandigheden volledig de mist in gaat omdat hij daar geen ervaring mee heeft en dikwijls geen professionele apparatuur gebruikt. Een professionele bruidsfotograaf kan goed inspelen op de momenten die komen gaan, weet in te spelen op de aanwezige sfeer en weet wat belangrijk is voor een bruidspaar om hun dag te laten slagen.

Investeer met een realistisch budget

Je krijgt waarvoor je betaalt. Een goede fotograaf heeft minimaal twee camera’s, lenzen en flitsers, betaalt verzekeringen, heeft een goede computer met software en nog heel wat meer kosten. Dan kan hij niet voor een habbekrats jullie trouwreportage fotograferen. Zie het bedrag dat je aan de fotograaf geeft niet als kosten, maar als een investering in één van de meest emotionele dagen uit jullie leven en het enige tastbare wat je van jullie trouwdag overhoudt.

 

 

 

 

 

 

Je mailadres wordt nooit gedeeld met derden. Verplchte velden zijn gemarkeerd *

*

*